In de ontwikkelingsfase van Lelystad was het gebruikelijk dat de ontwikkelingsdienst - Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders - sportaccommodaties aanlegde: velden, maar ook clubgebouwen (SVL, hockey, LTVL etc.). Die ontwikkelingstaak zou bij gemeentewording in 1980 eindigen. De ZIJP (voorloper van de gemeente) was zich onder leiding van de ambitieuze landdrost Han Lammers al aan het warmlopen voor een zelfstandige gemeente.
Eind 70'er jaren was het voor de RIJP niet meer mogelijk een roeiloods te realiseren. Wel stelde de RIJP op industrieterrein Noordersluis achter de gebouwen van de Werktuigkundige dienst grond beschikbaar. Dit terrein lag aan een zijkanaaltje van het Havendiep: de Cultuurhaven.
Ruim voor de oprichting had bouwcommissaris Gidi Cals zich samen met Ernst Jan Harmsen en Jan Dirk Heijnis (alle 3 werkzaam bij de RIJP) georiënteerd bij het lokale bedrijfsleven op sponsoring. De aannemerij doneerde vooral in natura. In mei 1978 werden uit elkaar gehaalde oude directieketen door Berend Brommer (man van Tsjollie) met tractor en platte kar van de Agorahof naar Noordersluis vervoerd. De loods was het eerst aan bod. In september-oktober (1978) werd er vervolgens nog hard gewerkt aan kantine en kleedruimte. Loods en kantine lagen met het front tegenover elkaar met daar tussenin een tegelplateau ruim genoeg om een acht neer te leggen. In het steile talud naar het water liep een tegelpaadje naar het vlot. Het drijfvermogen van dit nogal korte vlot (geschonken door de RIJP) was voor een '8' maar net voldoende. Het in het water leggen van de '8' leverde wel eens natte voeten op.
Op 28 oktober 1978 werd onze tijdelijke accommodatie onder grote belangstelling officieel geopend door de hoofddirecteur van de RIJP: professor Roel van Duin.
Op deze feestelijke zaterdagmiddag werden 5 boten aan de vloot toegevoegd:
In september 1978 waren al drie boten gedoopt:
Al in oktober 1978 aangeschaft maar pas in februari 1979 gedoopt:
Om de punt van deze acht te kunnen bergen kreeg de loods aan de achterkant een kleine uitbouw. Loods en kantine waren natuurlijk nog niet helemaal tot in de puntjes af. In 1979 werden de puntjes op de i gezet. Ondertussen werd er al verkend hoe Pontos een definitief gebouw op een permanente plek zou kunnen krijgen.
Harrie de Heij
Veteranen acht. Vanaf de loods: Jos Donders, Jan Dirk Heijnis, Huib van de Hout, Gidi Cals, Piet Hendriks, Jan Bakker, Helmer Jansen, Harrie de Heij (Frens Dijkman ontbreekt). |
Op 27-03-1982 werd dit artikel in LSB krant geplaatst |