Pontos heeft in haar Algemene Leden Vergadering van 23-03-2023 de beleidsnota “Verbetering beleid sociale veiligheid bij pontos vastgesteld”. De complete beleidsnota is voor de leden te vinden op de website van Pontos achter de log-in. Deze samenvatting is geplaatst op het ‘openbare deel’ van de website.
Pontos wil een roeivereniging zijn waar iedereen welkom is, ongeacht zijn/haar afkomst, huidskleur, gender, of seksuele geaardheid en waar ieder lid veilig en plezierig kan sporten. Een vereniging waar iedereen zich thuis voelt om zich te ontwikkelen binnen de roeisport. Binnen Pontos is daarom geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag.
Hoe we als leden op de vereniging met elkaar omgaan vormt de basis voor hoe veilig leden zich voelen op Pontos. Hiervoor geldt onderstaande set algemene omgangsregels:
Deze algemene omgangsregels gelden primair voor hoe leden van Pontos met elkaar omgaan. Zij gelden evenwel ook voor niet-leden en bezoekers, wanneer zij op Pontos of bij evenementen van Pontos te gast zijn.
Voor alle bestuursleden, de VCP’s, de leden van de coachcommissie, de kruisjescommissie, de jeugdcommissie en coaches/instructeurs is het overleggen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht.
Coaches en instructeurs hebben intensief contact met de leden, die zij onder hun hoede hebben en ze hebben de verantwoordelijkheid om voor hun roeiers een sociaal en fysiek veilige omgeving te creëren. Ze dienen zich te houden aan de door het NOC-NSF Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) vastgestelde gedragscode voor trainers/coaches en begeleiders in de sport. Alle coaches en instructeurs bij Pontos zijn lid van de vereniging en staan geregistreerd bij de KNRB.
Mocht Pontos (in de toekomst) een beroep doen op een coach of instructeur van buiten de vereniging (geen lid dus), dan zal een VOG gevraagd worden en zullen referenties worden ingewonnen bij de vereniging, waar hij/zij eerder gecoacht heeft. Verder moet deze coach een vrijwilligersverklaring invullen en de gedragscode onderschrijven.
Een coach of instructeur bij Pontos:
Het bestuur stelt tenminste één, maar bij voorkeur twee vertrouwenscontactpersonen (VCP’s) aan. De VCP’s hebben een opleiding VCP gevolgd via het NOC-NSF (Academie voor Sportkader). De VCP’s opereren onafhankelijk van het bestuur. Als een lid contact opneemt met de VCP’s, of een melding doet van grensoverschrijdend contact, is het streven dat de VCP’s binnen 48 uur een reactie geven of anderszins in actie komen.
Contact met de VCP’s kan mondeling, via het emailadres pcv @rvpontos.nl, of telefonisch (mobiele nummers achter de log-in op de website).
Daarnaast kan eenieder, die iets als grensoverschrijdend ervaart, direct contact opnemen met de KNRB (https://knrb.nl/onderwerp/vertrouwenscontactpersonen/), of het CVSN. De pagina https://centrumveiligesport.nl/een-melding-maken/waar-kan-ik-terecht legt uit hoe het CVSN werkt en hoe je kunt melden. De pagina https://centrumveiligesport.nl/contact geeft alle contactgegevens en biedt ook de mogelijkheid om anoniem te chatten bij grensoverschrijdend gedrag.
Voorop staat dat bij grensoverschrijdend gedrag alles in het werk gesteld wordt om acuut onveilige situaties onmiddellijk te stoppen en het slachtoffer hulp te bieden. De vraag hoe verder gehandeld moet worden, is afhankelijk van de ernst van het grensoverschrijdende gedrag.
Binnen het bestuur worden de vereisten m.b.t. vertrouwelijkheid en anonimiteit zo veel mogelijk gerespecteerd. De voorzitter is contactpersoon voor de VCP’s. De voorzitter betrekt alleen andere bestuursleden bij de zaak als de procedure dat vraagt en als er op enig moment een bestuursbesluit genomen moet worden.
De VCP’s brengen jaarlijks (geanonimiseerd) verslag uit aan de Algemene Leden Vergadering.